Как да направите килер в земята

Снимка на зимнинаКато от времето на „баба“ и вие може да имате килер за зимнина. Някои го наричат мазе, други, маза, трети килер, склад и т.н. Складовото помещение може да има множество имена. Същността и предназначението му във всички случаи е едно и също. Такова се свежда до тъмен и хладен килер в земята, където степента на влажност е по-висока от обичайната. Това място е идеално за съхраняване, както на зимнина, така и на дърва и огрев за парно.

Идеалното складово помещение

Идеалното складово помещение предпазва продуктите от студ, премръзване, топлина, влага или прекомерна суша, затова е важно да се подготви правилно. С къртене бетон това става лесно. Когато в него липсва светлина процесите на гниене, развитието на плесен и гъби се ускоряват. Въздухът в тези зони от къщите е много влажен, а оптималната температура не бива да надвишава 5 градуса. Средната влажност варира между 80 и 90 %. Тези складови помещения за дома се разполагат в близост до къщата и достъпът до тях трябва да е лесен. Използването на метални или циглови тухли обковани с дъски е добро решение и улеснение за домакина. Стените на този тип килери, разположени извън къщата трябва да са добре изолирани. Научете още и за къртене замазка.

Необходими продукти

Всички тези може лесно да изпълните ако изградите килер в земята. За целта ви е нужен ров с размери 150/200 см. който наподобява камера от бетонени тухли. Click To Tweet Някои използват за целта и натурални или цигови тухли, обковани с дъски. Стените не се нуждаят от изолация, а приемането и предаването на влагата става по естествен начин. Подът на складовото помещение също не трябва да се изолира. Така ще държи по-хладно. От оптична и хигиенична точка, най-добре е стените да бъдат варосани от вътре.

Подобно предложение за килер ще е много функционално през зимата, както за съхранение на дърва, въглища и пелети за огрев, така и за прибиране на зимнина, зеленчуци и дор склад за всичката покъщнина у дома.