Ремонт на дървен паркет

Както всеки знае, ремонта на паркет – не е такъв труден процес,  вие ще трябва да платите само за закупуване на необходимите материали, което значително спестява пари.

Преди да започнете  трябва внимателно да проучат всички недостатъци на сегашното състояние. Например, в разнебитени релси, пробийте малки дупки под главите на ноктите и с чук заковете няколко гвоздеи в тях.

Трябва да се отбележи, че ремонтът на подови настилки има своите странности и функции. Така че, по време на възстановяването, понякога е трудно да се избере желания цвят за дърво. В такива ситуации, специалистите препоръчват използването на фини стърготини, произтичащи от шлифоване на паркет. След това се взема универсален грунд за паркет и се смесва с чипове, за да се образува пастообразна смес, която се намазва и всички чипове и пукнатини в дървения под. След като сместа се изсуши – всичко в излишък се отстранява с помощта на плосък шлайф. Следва грундиране, последвано от лакиране. Не забравяйте, че преди да приложите последния слой от лак трябва да се шлайфа повече пъти, за да се избегнат евентуални нередности в резултат на притока на лак. В този случай, ако решите да лакирате нови подови настилки – препоръчително е междинно шлайфане веднага след нанасяне на първия слой лак. Тъй като в този случай ще бъде повдигната купчината от дърво, това прави прави подът е леко грапав. Този дефект може лесно да се отстрани с помощта на междинен паркет.

Провеждане на дребни ремонти

В този случай, ако вашият паркет няма сериозни дефекти може лесно да се придаде нов облик с помощта на смилане и лаково покритие. В никакъв случай не може да се чака, тъй като малките петна от чисто дърво (непокрити с лак) бързо ще увеличат размера си. Както показва практиката, тези дейности трябва да се извършват на всеки 5-7 години, в зависимост от износването на паркета. Първо трябва да се отървете от стария лак. Click To Tweet Преди да започнете процеса на паркет – препоръчително е да правите снимки на всички дъски и первази, които ще се правят на пода, в ставите на стените и да се избягват големи количества ръчен труд. За обработка на трудно достъпни места (под ъгъл, както и парцели за батерии) се използват ъглошлайфи.

Специалистите препоръчват опесъчаването на паркет да се направи два пъти: първо- големи зърнени абразиви, след това – дребнозърнести материали. Преди да Снимка на паркетсе впуснем в лакиране на паркет – се препоръчва да се вакуумира и избършете с влажна кърпа. На практика, доказана като най-добра е акрилна боя, защото тя се разрежда с обикновена вода, не променя цвета на дървото, няма неприятни или вредни изпарения, и изсъхва много бързо. В зависимост от това как искате да направите вашия паркет (гланц, полу-гланц или мат) – са избрани и съответните лакове. Тези свойства на лака трябва да бъдат посочени на етикета, както и да са обозначени с номера, които са написани на името .